Europa

Wat te doen tijdens je citytrip in Porto

Porto is de tweede grootste stad van Portugal. Het is misschien geen gigantisch grote wereldstad, maar is juist heel sfeervol door de compacte binnenstad. Terwijl je door de stad loopt zullen de Azulejos je niet ontgaan. Deze mooie blauw met witte tegeltjes zijn te zien op de vele oude kerkjes die je tegen komt. Naast het mooie historische centrum is er aan de rivier ook veel te beleven. Met als hoogtepunt het indrukwekkende Ponte Dom Luis I Brug. Aan de overkant zijn de wereld beroemde porthuizen gevestigd in Vila Nova de Gaia. Porto verlaten zonder een Port tasting te hebben gedaan kan eigenlijk niet. Een echte must tijdens je citytrip in Porto.

Ponte Dom Luis I brug

citytrip Porto
Ponte Dom Luis I brug

Waar kun je tijdens een bezoekje aan Porto beter beginnen dan bij het meest iconische uitzichtpunt van de stad? De imposante stalen brug bestaat uit twee wegen die 44 meter uit elkaar liggen. Over het onderste wegdek rijden auto’s. Over het bovenste gedeelte van de brug rijdt de metro en is verder alleen toegankelijk voor voetgangers. Terwijl je over de brug loopt heb je een prachtig uitzicht over de stad en de rivier. Aan de ene kant van de rivier ligt het oude stadsdeel met al zijn bezienswaardigheden. Aan de andere kant zijn de vele Porthuizen gevestigd.

Igreja de Sao Francisco

citytrip Porto
Photo by Ivo Rainha on Unsplash

Als je door het oude centrum van Porto loopt, dan zul je dit kerkje vast en zeker tegen komen. Igreaja de Sao Fransisco staat in iedere reis gids hoog aangeprezen. Een bezoekje aan de beroemdste kerk van Porto is dan ook zeker de moeite waard. Er zijn namelijk weinig monumentale panden in Gotische stijl te vinden in Porto.

De kerk zelf is gebouwd in de 13de eeuw. Door de jaren heen is het diverse keren aangepast. In het begin had het interieur een vrij eenvoudige uitstraling. Pas ergens in de 18e eeuw kwam hier verandering in. Alles werd rijkelijk versierd met tierlantijntjes en heel veel goud. In totaal schijnt er meer dan 200 kilo bladgoud gebruikt te zijn voor het versieren van de kerk.

Het Sao Bento Treinstation

citytrip Porto
Sao Bento Treinstation

Het Sao Bento treinstation is een van de mooiere treinstations die ik gezien heb. Niet alleen de buitenkant, maar ook het interieur is rijkelijk versiert met Azulejos. Dit zijn de mooie blauw/witte keramische tegeltjes die door heel Porto te zien zijn. De tegeltjes in Sao Bento laten de geschiedenis van de stad zien. Van oorlogen tot verschillende vervoersmiddelen.

De Livraria Lello boekwinkel

citytrip Porto
Livera lello
Photo by Ivo Rainha on Unsplash

Doordat deze boekhandel ooit is uitgeroepen als de mooiste ter wereld is het één van de populairste bezienswaardigheden in Porto. Dit en omdat het voor JK Rowling een belangrijke inspiratie bron was. Mocht je deze bijzonder boekenwinkel willen bezoeken dan kun je rekening houden met lange wachttijden. Let er op dat je de tickets koopt voordat je in de rij gaan staan. deze zijn namelijk niet bij de entree te koop, maar een eindje verderop bij een informatiepunt.

Openingstijden: 09.30 t/m 19.00 uur, adres: R. das Carmelitas 144, Porto, Entreeprijs: €5,-

Cemeterio de Agramonte

Een begraafplaats bezoeken is misschien niet het eerste waar je aan denkt tijdens je Citytrip in Porto. Hoewel het misschien vreemd lijkt is deze plek toch wel echt een aanrader. Het bijzondere aan de begraafplaats is dat de doden niet worden begraven, maar worden bijgezet in een mausoleum die in eigendom is van de familie. Tijdens een warme zomerdag is het heerlijk om hier even rond te lopen. Dankzij de vele aangeplante bomen en de mausoleums is het hier dan goed te doen.

Openingstijden: 09.30 t/m 17.00 uur, adres: Rua da Meditação, Porto

Vila nova de Gaia

citytrip Porto
Photo by Sergey Dapkus on Unsplash

Naar mijn mening kunt je niet weggaan uit Porto zonder Port te hebben geproefd. Vila Nova de Gaia aan de linker oever van rivier de Douro, is de thuisplaats van de Port. Alle grote en bekend Porthuizen zitten hier gevestigd. Bij diverse grote merken is het zelf mogelijk om een tour te boeken inclusief proeverij. Wat erg interessant is als je meer wilt weten over de verschillende soorten Port, en het ontstaan hiervan.

Zona Ribeirinha

citytrip Porto

Zona Ribeirinha ook wel Ribeira is het oude stadscentrum van Porto. Het gehele centrum staat op de Unesco werelderfgoedlijst. En dat is te zien terwijl je door de steile smalle straatjes loopt. Met overal was die hangt te drogen aan de karakteristieke huisjes. Het hoogtepunt van Ribeira is de smalle kade langs de Douro. Neem plaats op een van de vele terrassen om te genieten over het uitzicht van de rivier. Of om gewoon lekker mensen te kijken.

Mercado do Bolhão

Een van de leukste markten om te bezoeken tijdens je citytrip in Porto is Mercado do Bolhão. in deze iets wat vervallen markthal zijn vooral levensmiddelen te koop. Je ziet hier dus vooral veel fruit, groente en bloemen. Een leuke plek om de echte Portugese sfeer te proeven.

Openingstijden: maandag tot vrijdag van 07.00 t/m 17.00 uur, op zaterdag 07.00 t/m 13.00 uur, zondag gesloten, adres: R. Formosa, Porto

Lunchen bij Café Majestic

citytrip Porto

Voor een luxe lunch of een goed kop koffie zit je bij Café Majestic goed. In 1923 opende het café zijn deuren. Door de jaren heen is het een ander veranderd. Maar ondanks dat heeft het nog steeds dezelfde luxe uitstraling als voorheen. Het cafe is makkelijk te herkennen aan de permanente wachtrij die er staat. Je kunt hier heen voor een lichte maaltijd, of een lekker kop koffie of thee met een taartje.

Openingstijden: 09.30 t/m 23.30 uur, adres: Rua Santa Catarina 112, Porto

Dineren met een uitzicht bij Bacalhau

citytrip Porto

Bacalhau is zo’n restaurantje die alle ingrediënten heeft voor een perfecte maaltijd. Want hier kun je lekker Portugese maaltijden eten (lees: veel vis). Niet te veel toevoegingen, maar traditionele machtige gerechten. Als je hier in de zomermaanden bent, zorg er dan voor dat je voor een mooi plekje kiest op het terras. Het restaurant ligt namelijk aan de rivier in Zona Ribeirinha. In de avond kijk je uit over de imposante stalen brug en alle porthuizen aan de andere kant van de rivier.

Openingstijden: 12.00 t/m 22.00 uur, adres: Muro dos Bacalhoeiros 154, Porto

Toetjes eten bij NUT’Porto

Ben je een echte snoepkont? Dan zit je bij deze toetjes bar wel goed. Nut’Port is tot ’s avonds laat geopend. Ideaa om na een wandeling nog even naar binnen te lopen. Een aanrader is een pannenkoek met veel Nutella. Maar ook hebben ze vele smaken ijs, churro’s, wafels en luxe warme drankjes.

Openingstijden: 11.00 t/m 00.00 uur, adres: R. das Flores 50, Porto

Ook zin gekregen in een citytrip naar Porto? Klik hier voor meer informatie over andere Europese bestemmingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *