dagje Willemstad
Nederland

Wandel door het mooie Brabantse Willemstad

Door covid-19 waren onze vakantie plannen (net als van zo vele) in het voor jaar gecancelled. Omdat we toch nog een beetje een vakantiegevoel wilde hebben we een ééndaags roadtripje gemaakt door zuid-west Nederland. Want ja, kunnen we niet op vliegvakantie? Dan zoeken we het maar dichter bij huis op. Tijdens onze eerste stop van de dag kwamen we langs het mooie Brabantse dorpje Willemstad. Je zult bij deze plaats misschien eerder aan Curaçao denken, al deze Willemstad is in Noord-Brabant gevestigd. Al vanaf 1583 om precies te zijn.

dagje Willemstad

Ochtendwandeling door Willemstad

Precies op de grens met Zeeland, Noord-Holland en Brabant ligt de oude vestingstad Willemstad. Het eeuwenoude dorpje is vernoemd naar Willem van Oranje. De hoogte punten van Willemstad zijn onder andere een oude molen uit 1734 en het Mauritshuis. Wat een mooi, statig gebouw is dat door de eeuwen heen voor verschillende doeleinden heeft gediend. Toen het gebouwd werd in 1793 diende het als landgoed voor een adellijke familie. Later heeft het gediend als nood hospitaal en huisvesting voor de marechaussees. Na jaren dicht te zijn geweest ter restauratie is het Mauritshuis vanaf medio 2020 weer open als museum.

Terwijl we op ons gemak door het dorpje slenterde viel het ons op dat het oude centrum grotendeels autovrij is. Aan de grote toegangspoort waar we het dorpje binnen liepen ligt een mooi jachthaventje. Meteen al vallen de mooie historische gebouwen op. Aan een aantal van deze huizen zijn zelfs de beschadigingen van vele oorlogen te zien.

Hoewel het een mooi plaatsje is om te bezoeken raad ik je aan hier geen hele dag aan uit te trekken. In een uur heb je een groot deel van Willemstad wel gezien. Toch is dit tijdens je roadtrip door Nederland een ideale plaats om even door heen te lopen.

dagje Willemstad
Willemstad Nederland
Een mooi huis met een gezellige uitstraling
Willemstad Nederland
Oude raam luiken
Willemstad Nederland
Photographing

Klik hier voor de leukste bezienswaardigheden en hotspots in Nederland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *