Azië,  Japan

Koyasan; de heiligste plek van Japan

Koyasan is een klein traditioneel Japans dorpje diep gelegen in de bergen van de Wakayama Prefecture. Koyasan wordt beschouwd als het middelpunt van het boeddhistische geloof in Japan. De naam is afgeleid van de naastgelegen heilige berg ‘Koya’. Echter gebruikt men de naam ‘Koyasan’ nu voor de gehele omgeving rond deze bijzondere spirituele plaats. Het is tevens de thuisbasis van 600 monniken. Een must om te bezoeken want dichterbij het boeddhistische Japanse geloof kom je niet.

Alleen al de reis ernaar toe is de moeite waard. Een bergtreintje rijdt langs de kleine dorpjes langzaam over een enkel spoortje naar boven. Bergtoppen, dichtbegroeide bossen en de mooiste uitzichten komen je tegemoet. Eenmaal boven aangekomen ervaar je een plek die je niet snel tegen komt in Japan. Geen grote groepen toeristen en mensenmassa’s, maar serene tempels. Het meest traditionele Japan die er te ervaren is.

Hoe geraak je er?

Koyasan Japan
Gokurakubashi station

De beste manier om in Koyasan te geraken is te reizen via Osaka. Vanaf Namba-station gaat een rechtstreekse trein naar het eindstation die je moet hebben, namelijk: Gokurakubashi. Voor deze treinrit van ¥1670 p.p. ben je in 1 uur en 20 minuten bij het eindstation. Ten tweede is met de trein naar Hashimoto reizen voor een overstap ook een goede optie. Met de overstap erbij doe je er ongeveer 1 uur en 40 minuten over. Een enkele reis kost ¥870 p.p. Deze treinen rijden vaker dan de rechtstreekse trein.

Bij het eindstation aangekomen gaat de reis naar Koyasan verder per kabelbaan. Een ticket voor naar boven en terug kost 390 yen p.p. Het zeer steile ritje duurt 5 minuten. Eenmaal boven aangekomen ben je nog maar een kort busritje verwijderd van Koyasan. Bij de bushalte is het mogelijk om een dagticket te kopen voor ¥830 per persoon. Hiermee kun je gebruik maken van de 3 busroutes in en rondom Koyasan.

De Okunoin begraafplaats

Koyasan Japan

De reden om af te reizen naar Koyasan is de eeuwen oude begraafplaats: Okunoin. Koyasan is namelijk de oudste begraafplaats in Japan. Omringd door bergen en een groot bos heeft het een mysterieuze uitstraling. Zeker in de avond of vroeg in de ochtend wanneer de mist over de berg hangt. Omdat deze plek zo afgelegen is kom je bijna geen mensen tegen. Waardoor je in alle stilte de omgeving en rust in je op kunt nemen.

Het Tempelcomplex van Koyasan

Direct naast de begraafplaats ligt het bijbehorende tempelcomplex. Opgericht door Kobo Daishin die na zijn spirituele reis in China de eerste tempel opende bij Koyasanin in 816. Hij was ook de oprichter van het Shingon-boeddhisme, een van de belangrijkste boeddhistische stroming in Japan. Na zijn dood werd Kobo Dashin bijgezet in een mausoleum op de Okunoin begraafplaats. Zoals verteld in de eeuwenoude legende gelooft men dat hij nog steeds in leven is. In eeuwige meditatie wachtend op de toekomstige boeddha.

Slapen bij de monniken

Koyasan Japan
Koyasan Japan

Voor vele die op reis zijn in Japan staat het slapen in een tempel in Koyasan op hun bucketlist. Dit is zeker goed te doen met de 50 tempels die zijn ingericht als accommodatie. Let wel op! Een overnachting kan vrij prijzig zijn als je in traditionele Japanse stijl wil verblijven. Zorg er voor dat je dit ruim op tijd boekt.

Wil je hier liever niet een fortuin aan uitgeven dan is het een aanrader om te overnachten in een Ryokan in een van de omliggende plaatsen. Scheelt je in de ochtend weer een lange terugreis naar Osaka. De Ryokan (Nanten-en) waar we zelf verbleven was niet heel goedkoop, maar lag wel in een prachtig bergdorpje halverwege de route. Inclusief een spa waar we dag en nacht gebruik van konden maken.

Geïnteresseerd in een reis naar dit prachtige land? Klik hier voor meer artikelen over Japan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *