Europa

Het zonnige Griekse eiland Rhodos

Rhodos is een van mooiste uit de duizenden eilanden die Griekenland telt. Je vindt er naast een tropisch klimaat ook veel gezelligheid, een traditioneel wit dorpje en een middeleeuwse stad. Lees verder en ontdek waarom Rhodos jouw nieuwe vakantiebestemming gaat worden.

Het middeleeuwse centrum van Rhodos-stad

Rhodos

Een van de dingen die ik je zeker aanraad om te bezoeken tijdens je strandvakantie is het oude stadscentrum van Rhodos. Wat ook wel bekend staat als het oudste en mooist bewaarde middeleeuws stadscentrum van Europa. Het is zelfs zo mooi dat het een plekje heeft gekregen op de UNESCO werelderfgoedlijst. Door de vroegere bezettingen van verschillenden volken zijn er naast de Griekse architectuur, ook invloeden van onder andere de Turken en Romeinen.

Binnen de 4 kilometer lange stadsmuur kun je lopen door het historisch centrum. Wandel door een doolhof van mooie romantische straatjes en bezoek de typische toeristische winkeltjes die je op de hoofdwegen tegen komt.

De haven van Mandraki, Rhodos

Op een steenworp afstand van de oude stad ligt de Mandraki haven. Met als kenmerk de 3 welbekende windmolens die aan de zijkant van de haven staan. Aan de ingang van de haven staan twee beeld van een hert en een hinde die ieder op een zuil staan. Tegenwoordig wordt de haven vooral gebruikt voor toerisme. Zo kun je bij diverse boten een dagtochtje boeken naar een van de omliggende eilanden. Ook zijn er een aantal boten die dienen als drijvende winkeltjes. Hier kun je mooie ambachtelijke souvenirs kopen, zoals sponzen en schelpen.

Lindos

Lindos is net als Rhodos-stad zo’n bezienswaardigheid die je eigenlijk niet mag overslaan tijdens je vakantie. Vanaf Rhodos-stad is het met de auto of touringcar ongeveer een uurtje reizen. Bij aankomst in dit prachtige dorpje zie je al van veraf, boven op een plateau de akropolis van Athena. De toegangsprijs bedraagt €12,-.

Onder de akropolis ligt het karakteristieke dorpje Lindos zelf. Een echte must is het om er even doorheen te lopen. Tijdens de tocht naar de akropolis loop je door de smalle, witte straatjes naar boven. Onderweg kom je diverse winkeltjes en restaurantjes tegen. Lindos zelf is natuurlijk het hele jaar door gratis te bezoeken.

Rhodos

Lindos is niet alleen leuk om te bezoeken als bezienswaardigheid. Rondom Rodos zijn er namelijk ook diverse zandstranden te vinden. Vanaf het Centrum van Lindos loop je zo naar het centrale stand in de baai. Dit is een ideaal strand voor gezinnen om een middagje te verblijven. Het ondiepe stukje zee loopt vanaf het strand heel langzaam af. En door de omliggende rotsen is het water in de baai lekker rustig.

Extra: dagtocht naar het kleurrijke Symi

Rhodos

Het eiland Symi licht op een uur varen vanaf Rhodos. Zodra je de haven binnen vaart zie je het mooi gekleurde stadje dat om de haven heen op een steile helling is gebouwd. Rondom de haven zijn een aantal kiezelstranden waar je een ligbedje kunt huren. Wat goed te doen is voor €5 euro p.p. per dag.

Vanaf de haven van Rodos gaat er iedere dag een boot naar Symi. Tickets zijn vooraf te boeken bij Dodekanisos Seaways en kosten €30,- p.p. voor een retourtje. De boot vertrekt iedere dag rond 9.00 uur en vaart vanaf Symi rond 17.00 uur weer terug. Aangezien dit de enige vertrektijden zijn moet je er toch zeker wel een hele dag voor uit trekken. Wil je er niet op eigen gelegenheid naar toe gaan? Dan zijn er ook genoeg dagtochtjes te boeken in Rhodos zelf die naar Symi varen.

Rhodos
Het Panormitis klooster

Het Panormitis klooster licht aan de zuidelijke kan van Symi, ongeveer 18 kilometer van Symi-stad. Het klooster is gewijd aan de patroonheilige van het eiland Symi, en is in de 18e eeuw gebouwd. Daarnaast gelegen is een haventje en een aantal stranden.

Wil je het Panormitis klooster en Symi-stad beide bezoeken dan is een combinatiereis boeken misschien een idee. Dit is verreweg de makkelijkste manier om deze plek te bezoeken. Het is ook een mogelijkheid om vanuit Symi-stad een auto te huren of de watertaxi te nemen.

Ben jij ooit naar Griekenland op vakantie geweest? Zo ja, waar? Klik hier voor meer informatie over Europese bestemmingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *