Europa

5 tips voor een weekendje Gent

Gent is zo’n stad die door de vele historische steden in België vaak een beetje wordt vergeten. En dat is zonde, want doordat alles dicht bij elkaar ligt is Gent de ideale bestemming voor een weekendje weg. Je kunt in korte tijd veel zien van de stad zonder dat je hier veel voor moet lopen. Deze romantische stad zit vol met de mooiste architectuur en gezellige pleintjes. Heb jij ook een weekendje gepland naar het mooie Gent? Lees dan verder voor mijn lijst met hoogtepunten van Gent.

Wandel door kasteel Gravensteen

Kasteel Gravenstein in Gent
Photo by Flo P on Unsplash

Kasteel Gravensteen is een goed bewaarde waterburcht waar je alles terug kun vinden wat te maken heeft met de 12de eeuwse riddercultuur. Bijzonder aan dit kasteel is dat het door de eeuwen heen zo goed bewaard is gebleven. Hierdoor krijg je een goed beeld van hoe het in die tijd moet zijn geweest.

In Gravensteen zijn twee musea gevestigd: een Wapenmuseum en een Gerechtsmuseum. Zo is in het Wapenmuseum te zien met welke wapens men elkaar te lijf ging, terwijl je in het Gerechtsmuseum diverse martelwerktuigen kan bekijken. Een aanrader is om Gravensteen in het hoogseizoen de bezoeken omdat er dan in het kasteel allerlei middeleeuwse feesten worden georganiseerd. Waardoor je het gevoel krijgt alsof je je echt weer in de middeleeuwen begeeft.

Openingstijden: 10.00 t/m 18.00 uur, adres: Sint-Veerleplein 11, Gent, Entreeprijs: €10,- p.p.

Beklim de Belfort-toren

Het Belfort in Gent

Midden in het centrum bevinden zich de drie belangrijkste bezienswaardigheden van Gent. Ter hoogte van de Botermarkt vind je hier namelijk: de Sint-Niklaaskerk, de Sint-Baafskatherdaal en het Belfort. Doordat ze zo dicht bij elkaar liggen kost het geen moeite om ze alle drie te bezoeken. Het Belfort is 95 meter hoog, en diende vroeger als uitkijktoren. Tegenwoordig is het Belfort open voor publiek. Na een lange klim naar boven word je beloond met een prachtig uitzicht over Gent.

Openingstijden: 10.00 t/m 18.00 uur, adres: Sint-Baafsplein, Gent, Entreeprijs: €8,- p.p.

Maak een boottochtje door de Gentse grachten

De Korenlei en de Graslei in Gent
Photo by roya ann miller on Unsplash

Volgens velen zijn de Graslei en de Korenlei de mooiste straten van heel Gent. Aan dit mooie stadsdeel liggen statige Gildenhuizen met ieder hun eigen geschiedenis. De meeste huizen diende als opslag of als postkantoor. Aan de Graslei 12 is het kleinste huisje gevestigd. Deze diende als tolhuisje. Tegenwoordig zijn er vooral restaurants en café’s gevestigd. Voor een uitgebreide rondleiding en uitleg is het aan te raden om een rondvaart te doen. De schipper zal je dan alles vertellen over de bijzondere plekken langs de kade.

Bewonder mooie streetart in het graffitistraatje

Graffitistreet/ Werregarenstraat in Gent
Photo by Baptist Standaert on Unsplash

Door de stad heen zijn op vele plekke graffiti te bewonderen. Soms illegaal, al zijn de meeste kunstwerken aangebracht door beginnende kunstenaars. In de Werregarenstraat (ook wel bekend als Graffiti straatje) is elk klein stukje muur in gebruik genomen. Voor de echte Graffiti liefhebbers is het zeker de moeite waard om even door dit autovrije straatje te lopen.

Loop over de St Michielsbrug

De Sint Michielsbrug
Photo by David Libeert on Unsplash

De Sint Michielsbrug is dé plek als je mooie foto’s wilt maken van Gent. Als je op de brug staat word je van alle kanten omringt door middeleeuwse gebouwen. Deze monumentale stenen boogbrug ligt over rivier de Leie werd voor het eerst in gebruik genomen rond 1909. Aan de ene kant heb je uitzicht op de Graslei en de Korenlei. Draai je een kwartslag dan kijk je direct naar de drie Gentse torens. De Sint-Niklaaskerk, de Sint-Baafskathedraal en het Belfort. En als laatste zie je recht tegenover de Graslei en de Korenlei de Sint-Michielskerk.

Al zin gekregen naar een weekendje Gent? Ben je benieuwd naar andere leuke steden in Europa? Klik hier voor meer informatie over andere Europese bestemmingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *